Welke rode wijn past bij mij?

rode-wijn

Zodra de temperaturen buiten beginnen te dalen en de blaadjes aan de bomen beginnen te verkleuren, drinken we graag een glas rode wijn. En terecht! Een goed glas rode wijn voelt bijna als een warme knuffel, een kriebel in de buik of een zachte deken. Het is soms alles wat je even nodig hebt, míts je de een rode wijn drinkt die ook echt bij je past. Want behalve de kleur zijn de verschillen in rode wijn echt immens. Benieuwd welke rode wijn bij jou past? Lees mee!

Het is eigenlijk onmogelijk om op één A4’tje uit te leggen welke verschillende rode wijnen er allemaal zijn. Om het overzichtelijk te houden, delen we rode wijn op in drie categorieën.

1.    Licht, elegant en fruitig

Je zult het vast wel ooit gehoord hebben: rode wijn moet je leren drinken. Dat komt omdat rode wijn meer uitgesproken kan zijn: er zijn meer smaken waar je aan ‘moet’ wennen. Een lichte en fruitige rode wijn is om die reden een perfecte start om de wereld van rode wijnen te leren kennen: het is namelijk vaak een wijn met een soepele structuur en subtiele smaken van fruit en kruiden. Onze huiswijn – een merlot – is een perfect voorbeeld van een lichte en fruitige rode wijn. Heerlijk zacht in de smaak en hele subtiele zuren. Een echte allemansvriend, die je de hele avond door kan drinken.

2.     Rond en vol

Mag een rode wijn voor jou wat meer pit hebben? Laat dan de merlot’s maar links liggen! Als je houdt van een full body rode wijn, krachtig van smaak en houtgelagerd, dan is deze categorie echt jouw straatje. Een sappige rode wijn is een stuk complexer qua smaak: je gaat hier een combinatie proeven van fruit en kruiden. Denk bijvoorbeeld aan bramen, vanille, chocolade en hout. Onze shiraz uit Australië is een perfect voorbeeld van een ronde en volle rode wijn. Perfect bij een gegrild stuk vlees of een heerlijke stoof.

3.     Stoer en krachtig

Rode wijnen met intense smaken en een lange afdronk: dat zijn de krachtpatsers uit dit rijtje. Deze wijnen zijn vaak iets droger door de hoge mate van tannines in de wijn: na elke slok ervaar je een droog mondgevoel, en proef je de wijn nog lang na. Dit gecombineerd met volle aroma’s en intense smaken maakt het een rode wijn met karakter. Welke rode wijnen in deze categorie vallen? Denk bijvoorbeeld aan Barolo, Brunello of Malbec. Heerlijk bij rood vlees en wildgerechten, maar ook fantastisch om te drinken zónder een bijpassend gerecht. Goed om te weten: als je een relatief jonge rode wijn te pakken hebt uit deze categorie, dan kan het fijn zijn om de wijn te ‘karaferen’. De wijn wordt dan vanuit de fles overgegoten in een grote karaf, waardoor de wijn in contact komt met zuurstof. Door die plotselinge blootstelling aan zuurstof, dwing je de wijn als het ware om smaak en geur vrij te geven. En dat komt de wijn alleen maar ten goede!

Je leest het: de ene rode wijn is de andere niet. En gelukkig maar! Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat je een rode wijn drinkt die je lekker vindt, en dat kan elke keer weer iets anders zijn. Vind je het leuk om de verschillen eens te proeven? Laat het ons weten: we hebben verschillende wijnen open en laten je graag kennismaken. Liever een lekkere droge witte wijn? Dan vind je het waarschijnlijk interessant om het verschil te weten tussen chardonnay en sauvignon blanc!

Proost, op een fijne avond!