Wat is het verschil tussen chardonnay en sauvignon blanc?

chardonnay-sauvignonblanc-verschil

Laten we vooropstellen: er zijn echt ontelbaar veel soorten druiven en wijnen. De vergelijking tussen een chardonnay en sauvignon blanc lijkt daarom misschien willekeurig, maar toch zijn dit de meest gangbare droge witte wijnen die we kennen. En hoewel ze dus allebei droog zijn, smaken ze totaal verschillend. Grote kans dat je óf een chardonnay liefhebber bent, óf een sauvignon blanc liefhebber. Wat dan precies het verschil tussen de twee is? Ik leg het je even uit! 

“Doe maar een droge witte wijn”. Dat horen we vaak van onze gasten, en heel begrijpelijk ook. Er zijn zoveel verschillende wijnen: als ’t maar geen zoete wijn is, dan is het vaak goed. Toch is dit kenmerk een van de weinige overeenkomsten van de chardonnay en de sauvignon blanc: ze zijn allebei droog. Voor de rest zijn ze totaal verschillend, en het grootste verschil vinden we terug in de zuurgraad.

Verschil in zuurgraad

Een sauvignon blanc heeft een relatief hoge zuurgraad, wat de wijn een hele frisse smaak geeft. Je herkent een glas sauvignon blanc vaak aan de tonen van citrus en groene appel: niet voor niks wordt een sauvignon blanc ook wel een echte dorstlesser genoemd. Die hoge zuurgraad: daar moet je natuurlijk wél van houden. Als je meer houdt van een zachte afdronk, dan ligt de chardonnay waarschijnlijk meer in jouw straatje. Chardonnay kent een lage zuurgraad, waardoor deze vaak romiger van smaak is en zacht in de afdronk. Toegankelijk, en daarmee een echte allemansvriend.

Smaak en kleur

De zuurgraad is het belangrijkste verschil, maar we gaan nog een stukje verder. Het smaakpalet is – zoals net al een beetje verklapt – ook totaal verschillend. Hoewel beide wijnen fruitig zijn, proef je totaal verschillende soorten fruit in het glas. Bij sauvignon blanc proef je onder andere limoen, groene appel, passievrucht en guave, waarbij de wijn vaak lichtgeel van kleur is met een groene tint. Het fruit in chardonnay is vaak zoeter, denk bijvoorbeeld aan mango, ananas en banaan. Als de chardonnay op hout is gerijpt, dan kun je wel eens tonen van karamel en vanille herkennen. Houtgerijpte chardonnay’s zijn daarbij voller en steviger van smaak, en vaak strogeel van kleur. 

Proeven en proberen

Zoals je leest, zijn het twee totaal verschillende druiven. Houd je meer van fris, dorstlessend en met een zuurtje in het glas? Dan word je waarschijnlijk heel erg blij van een glas sauvignon blanc. Liever een zachtere afdronk, met een romige smaak? Ga dan vooral voor de chardonnay. Liever het verschil zelf beleven? We
hebben beide wijnen koud staan, en laten je graag proeven als je bij ons een hapje komt eten!

Fijne alternatieven

Vind je het leuk om juist iets anders te proberen dan sauvignon blanc? Probeer dan eens een verdejo!  Een Spaanse druif, te herkennen aan zijn groene kleur. Ook hier proef je een fijne zuurgraad, met aroma’s van groene meloen, citrusfruit en witte perzik. Een mooi alternatief voor chardonnay? Ga dan eens voor een viognier. Vol van smaak, met aroma’s van mandarijn, abrikoos en perzik. 

Proost!