Waar komt gin-tonic vandaan?

Begin-van-gin-tonic

Bijna elk restaurant heeft het – terecht – op de kaart staan: gin tonic. Een heerlijke en veelzijdige cocktail die zich perfect leent voor een fijne nazomer. Bij Bubbles & Bites hebben we een fijne selectie aan gins met bijbehorende tonics, en maken we wekelijks tientallen gin tonics voor onze gasten. Hoog tijd om daarom eens te onderzoeken waar deze fameuze cocktail eigenlijk vandaan komt!

Dutch Courage

Om tot de oorsprong van gin tonic te komen, duiken we even de geschiedenisboeken in. Gin stamt namelijk af van jenever, een sterke drank die eeuwen geleden werd gezien als medicijn. Tijdens de Dertigjarige Oorlogen in de Zuidelijke Nederlanden was jenever erg in trek bij Engelse soldaten. Voordat ze ten strijde trokken, dronken ze flink wat moed in: iets wat ze ook wel ‘Dutch Courage’ noemden. Aangezien jenever moeilijk was uit te spreken in het Engels, maakten ze er ‘ginniver’ van.

Helemaal geïnspireerd – en misschien nog lichtelijk dronken – gingen de Engelsen vervolgens aan de slag met de jeneverbes. En daar zijn wij maar wat blij mee! Ze ontwikkelden namelijk een destillatiemethode wat leidde tot de gin zoals we deze vandaag de dag kennen.

Gebruik van botanicals

Gin stamt dus van jenever af, maar is anno 2022 een compleet andere drank. Er wordt gestookt met andere graansoorten, en er worden botanicals toegevoegd. Dit zijn plantaardige ingrediënten (denk aan kruidnagel, korianderzaad en vlierbloesem) die de gin een onderscheidend karakter geven. Botanicals worden ook regelmatig gebruikt als garnering bij de gin tonic, om nét even dat beetje extra toe te voegen.

Gouden combinatie

We dwalen een kleín beetje af, want waar is nou de combinatie van gin én tonic ontstaan? Daarvoor gaan we terug naar het jaar 1600. De Britse Oost- Indische Compagnie dreef handel in o.a. India, en daar werd veel kinine (het hoofdbestandsdeel van tonic) gedronken. Kinine werd gedronken om malaria te voorkomen, en is echt ontzettend bitter. Om het drankje smaakvoller te maken, werd er nog vanalles aan toegevoegd: suiker, limoen, water én uiteindelijk ook gin. En die combinatie bleek goud te zijn!

Fast forward naar 2022, en de gin liefhebber kan zijn hart ophalen bij de enorme verscheidenheid aan gins op de markt. Je zou misschien denken dat er maar één tonic is om mee te mixen, maar niets is minder waar! Bij elke gin past namelijk weer een andere tonic, zodat ze het beste in elkaar naar boven halen.

De favorieten van Bubbles & Bites

Een echte klassieker waar je chefkok en eigenaar Rick voor wakker kunt maken, is toch wel de Hendricks Gin Tonic. Deze heerlijke frisse gin garneer je met komkommer en limoen, en is daarmee een perfect aperitief. Liever iets meer fruit? Dan is de Buss 509 Raspberry Gin Tonic meer jouw ding. Een fruitige en licht zoete gin met framboos en munt, perfect voor iedereen die net begint met het drinken van gin tonic.

Genoeg verteld, tijd voor slokje. Proost!