Waar of niet waar: gaat liefde door de maag?

Keuken-Rick-Marieke

Toen Rick en ik elkaar leerde kennen zo’n 12,5 jaar geleden, was eten daarin zéker een verbindende factor. Allebei Bourgondiër pur sang – toen al! – en gewend om alles te proeven en proberen. Als verliefde pubers bakten we elk weekend taarten, cakes, koekjes en soesjes – om vervolgens alles zelf weer helemaal op te eten. Niks was te gek, ook die extra kilo’s niet die we bij onszelf erbij ‘bakten’. Elk pondje ging door het mondje, maar dat leek tijdens die eerste verliefdheid niet zo te deren. En maar goed ook.  

Met de jaren ebde de bakdrift weg, en werd er plaatsgemaakt voor het ‘echte’ werk: koken! Rick werkte als keukenhulp bij Bubbles & Bites, en toen werd het écht leuk. Hij kwam met de leukste en lekkerste ideeën en recepten thuis, en ik mocht hem vanaf de zijlijn een beetje assisteren. Het hobbymatige is er inmiddels wel vanaf – we koken elke maand voor honderden gasten – maar dat wil níet zeggen dat de liefde voor goed eten en drinken is verdwenen. Integendeel. Geef ons een goed glas rode wijn en een heerlijke kaasplank, en je legt bij ons de basis voor een fantastische avond. Wat dat betreft gaat liefde bij ons zéker door de maag. Is dat op wetenschappelijk niveau eigenlijk ook bewezen?

Vlinders in de buik

Het korte antwoord: nee. Liefde gaat niet door de maag. Tóch gebeurt er ontzettend veel in je buik als je verliefd bent, beaamt ook Maikel Peppelenbosch, hoogleraar maag-, darm- en leverziekten bij het Erasmus MC. Want die vlinders bij verliefdheid? Die krijg je omdat verliefdheid – zeker in het begin – ontzettend spannend is. En als iets spannend is, maakt je lichaam adrenaline aan waardoor de bloedvaten zich terugtrekken. Bij verliefdheid trekt het bloed zich terug uit de spieren van de maagwand, waardoor deze te weinig zuurstof krijgen en gaan samentrekken. De hersenen maken daarvan een tintelend gevoel, en jawel: daar zijn die vlinders die je in je buik voelt.

Rick en ik zijn al vanaf het begin ontzettende Bourgondiërs geweest, maar sommige mensen hebben juist helemaal geen eetlust wanneer ze verliefd zijn. Ook daar is een verklaring voor, zegt Peppelenbosch. In de hersenen vinden hormonale veranderingen plaats op het moment dat we verliefd worden. Een van de belangrijkste hormonale veranderingen die we hebben, is de productie van oxytocine: een hormoon dat een centrale rol speelt bij liefde. Bij die eerste verliefdheid komt er oxytocine vrij in het gebied van de hersenen waar de eetlust wordt geregeld, met als resultaat: je honger neemt af. 

Eten als zesde liefdestaal

Genoeg over de wetenschap, want liefde bestaat vooral uit gevoelens en emoties, waarbij iedereen op een totaal andere manier liefde laat zien. En dat is ook niet zo gek: volgens Amerikaanse relatietherapeut Gary Chapman zijn er vijf verschillende liefdestalen: samenzijn, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaardigheid en lichamelijk contact. Wat mij betreft voegen we daar in 2024 een zesde aan toe: eten! Er is namelijk niks wat zo verbindend kan werken als een goede maaltijd. Of je nou borrelt met vrienden, heerlijk kookt voor je gezin of gewoon lekker gaat uiteten met je partner: liefde en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

En daar zijn wij alleen maar blij om!