Alles wat je wil weten over limoncello
Een klein glaasje ijskoude limoncello: wat mij betreft de beste manier om een diner af te sluiten. Heerlijk! Deze citroenlikeur is niet alleen bij mij super populair: het is wereldwijd een van de meest populaire likeuren – en terecht. Maar hoe wordt limoncello eigenlijk gemaakt? Waar komt het vandaan? En waar drink je de állerbeste limoncello? Daar kom je vandaag achter!
Wat is limoncello en waar komt het vandaan?
Citroen, alcohol en suiker: makkelijker gaan we het niet maken! Met deze drie basisingrediënten wordt namelijk limoncello gemaakt. En tóch smaakt elke limoncello weer compleet anders: de balans tussen zuur en zoet en het soort citroenen maakt veel verschil. De likeur vindt zijn oorsprong in Italië, de regio Amalfi, Campi en Sorrento.
Leuk weetje: er wordt tot op de dag van vandaag nog gediscussieerd welke regio de allereerste limoncello produceerde. Volgens Maria Antonia Farace – afkomstig van het eiland Azzura – zou de eerste limoncello begin 1900 zijn gemaakt. De neef van Maria zou na de Tweede Oorlog een bar hebben geopend waar de citroenlikeur een specialiteit werd. In 1988 startte zijn zoon Massimo vervolgens een kleine handgemaakte productie van limoncello. In het plaatsje Amalfi denken ze daar weer anders over. Daar wordt beweerd dat limoncello ouder is: het zou een traditioneel drankje zijn van vroeger om vissers en landgenoten tegen de kou te beschermen. Voor ons maakt het eigenlijk niet zoveel uit: we zijn allang blij dat het de Italianen waren die ermee aan de slag gingen!
When life gives you lemons: make limoncello!
In Italië weten ze namelijk als geen ander hoe ze met pure en eenvoudige ingrediënten iets fantastisch kunnen neerzetten. En ook bij limoncello is dat niet anders: er worden speciale citroenen gebruikt voor de allerbeste limoncello. De citroenen uit de Sorrento, Campi en Amalfi regio worden beschermd met een certificaat die de kwaliteit garandeert. En geloof me: dat nemen ze uiterst serieus. De citroenen hangen onder houten pergola’s waar thermo-regulerende doeken over gespannen worden. Op die manier worden de citroenen altijd beschermd tegen de grillen van het weer. Als een limoncello de naam ‘Liquore di Limone di Sorrento IGP’ draagt, dan weet je dat je de rolls royce onder de limoncello’s te pakken hebt!
Hoe maak ik zelf deze citroenlikeur?
“Kan ik het thuis ook maken?”, vraag je jezelf misschien af. Het antwoord: natuurlijk! De basisingrediënten zijn eenvoudig, en de citroenen van de plaatselijke supermarkt zullen prima voldoen. Toch is het een hele kunst om de verhouding tussen zoet en zuur goed in balans te krijgen. De Italiaanse familie-bedrijven die het maken van limoncello tot kunst hebben verheven, volgen allemaal zo hun eigen recepten. Een belangrijk detail zit ‘m in elk geval in de schil van de citroen: deze moet heel dun worden afgesneden, zonder dat je het witte gedeelte van de citroen meeneemt. Anders wordt het heel erg bitter. Over het algemeen geldt daarom: hoe beter de citroen (en hoe dikker de schil), hoe beter je limoncello wordt.
Een artikel om dorstig van te worden: proost!