Aan tafel met leerling chef: Mike!

Mike-Hebben-chef

Stille wateren hebben diepe gronden: dat is een uitspraak die Mike Hebben past als een jas. Als leerling kok werkt hij nu
bijna een jaar bij Bubbles & Bites, waar hij een belangrijke plek inneemt in de keukenbrigade. Of het nou gaat om zijn passie voor koken of zijn ervaring als professionele gamer in de Formule 1: er gaat veel schuil achter dit talent. Aan tafel!

Hoi Mike! Zou je jezelf even willen voorstellen?

“Hoi! Mijn naam is dus Mike, ik ben 19 jaar oud en kom uit Haelen. Ik ben gek op koken en houd van gamen. Momenteel volg ik de opleiding tot zelfstandig werkend kok niveau 3, op de Rooi Pannen in Eindhoven. In september 2021 ben ik begonnen bij Bubbles & Bites, waar ik nu nog steeds met plezier werk.” 

Waar is de liefde voor koken eigenlijk ontstaan?

“Mijn tante had een eigen restaurant, waar ik als 5-jarig jochie al rondliep. Helemaal geweldig vond ik dat! Mijn liefde voor koken is daar echt ontstaan. Ik heb vaak uitgeholpen als bijbaantje, en na mijn middelbare school was de keuze overduidelijk: ik wilde een koksopleiding gaan volgen. Mijn keuze viel op de Rooi Pannen, een school die goed stond aangeschreven.”

Was die keuze ook meteen een schot in de roos?

“Nou, dat heeft even geduurd! Ik startte op niveau 2, en kreeg vooral heel veel les. De praktijk werd ook op school gegeven, en ik miste de echte horeca ervaring zoals ik die in het restaurant van mijn tante altijd had geproefd. Dat veranderde gelukkig toen ik niveau 3 ging volgen. Ik werd een BBL-stagiair, wat eigenlijk inhoudt dat je vooral stage loopt en ervaring opdoet. Vanaf dat moment kwam ik bij Bubbles & Bites werken, en begon het weer te kriebelen.”

Naast koken heb je nog een grote passie gehad: gamen. Op professioneel vlak zelfs!

“Klopt! Ik heb altijd veel gegamed, en werd tijdens een potje Formule 1 gescout. De coaches van een team waren namelijk op zoek naar nieuw talent. Na een interview en een aantal proefraces – waarbij ik steeds in de top 3 kwam – werd ik aangenomen. Een super toffe periode, waarbij ik veel internationale toernooien heb geracet. Ik
oefende elke dag en had soms ’s nachts
oefenwedstrijden en GP’s.”

Dat lijkt me heel gaaf, maar ook best pittig.

“Dat was het ook echt. De combinatie met de horeca was echt een uitdaging, want een goede nachtrust schoot er vaak bij in. Dat is uiteindelijk ook de reden dat ik ben gestopt, al ben ik een mooie ervaring rijker.”

Hoe bevalt het werken bij Bubbles & Bites?

“Zeer goed. Er is veel wisseling in de kaart, ik kan veel uren maken om te leren en er hangt een hele gezellige sfeer in de keuken. Vooral dat laatste vind ik heel bijzonder – en belangrijk. In mijn carrière heb ik namelijk vooral veel strenge chefkoks meegemaakt, die veel stress met zich meebrachten en dat afreageerde op mij. Het is een verademing om te ervaren dat het kennelijk ook anders kan.”

Dat is heel mooi om te horen! Heb je nog dromen voor toekomst?

“Ik ga nu mijn examenjaar in, en als ik klaar ben wil ik lekker gaan werken. Een eigen horecazaak  – misschien wel in het buitenland – zou ik wel heel erg vet vinden. Nu eerst nog even dat papiertje scoren!”

geschreven door: Marieke Klauwers
verschenen in: Bubbelzin #6