Aan tafel met onze chefkok: Rick!

Chefkok-Rick-Bubbles-Bites

Een interview houden met de geliefde waar je al tien jaar mee samen bent, en waar je al bijna drie jaar mee samenwerkt: dat voelt toch een tikkie onwennig op het begin. Gelukkig niet voor lang, want het verhaal van Rick – en hoe hij bij Bubbles & Bites terecht is gekomen – is er eentje voor in de boeken. Niks geijkte paden volgen, maar je hart en intuïtie als leidraad nemen. Aan tafel! 

Hee Rick! Zou je jezelf even willen voorstellen?

“Hallo! Natuurlijk wil ik dat. Ik ben Rick Bongers, 26 jaar oud en ik woon samen met mijn vriendin – en tevens zakenpartner – Marieke onder de rook van Roermond. Vanaf 2019 zijn we beide eigenaar van restaurant Bubbles & Bites, waarbij ik als chef verantwoordelijk ben voor de keuken.”

De beslissing om de horeca – en dan met name de keuken – in te gaan was niet zo vanzelfsprekend, of wel?

“Dat klopt, hoewel ik altijd al een bourgondiër ben geweest. Bij ons thuis werd er veel tijd besteed aan koken en lekker eten. Mijn vader volgde vroeger regelmatig kookcursussen, en wij proefden en probeerden van alles. Van kleins af aan ben ik bijvoorbeeld al gek op kazen. Ze noemen me vandaag de dag nog steeds wel eens ‘Rickfort’ in plaats van Roquefort, vernoemd naar een van mijn lievelingskazen. De liefde voor eten resulteerde in mijn eerste ‘kinderdroom’: ik wilde kok worden. Maar na mijn HAVO-diploma besloot ik toch anders. Als 17-jarige scholier twijfelde ik over mijn studiekeuze. Uiteindelijk liet ik me leiden door mijn liefde voor sport en bewegen: ik ging fysiotherapie studeren. Na het succesvol behalen van mijn papiertje heb ik twee jaar als fysiotherapeut gewerkt. Maar ik zat in die branche niet op mijn plek.”

Een lastige conclusie, kan ik me zo voorstellen.

“Ja, dat was het ook. Ik ben op zoek gegaan naar vervolgopleidingen en specialisaties, maar het antwoord bleek een stuk dichter bij huis te liggen dan verwacht. Op een zondag in september werd ik gevraagd om eens na te denken om restaurant Bubbles & Bites over te nemen. Het restaurant is tot dan toe altijd een familiebedrijf geweest, opgericht in 2015. Een enorme uitdaging natuurlijk. Het idee bleef rondspelen in mijn hoofd. Samen met Marieke besloot ik de sprong in het diepe te nemen.”

Een restaurant overnemen is niet zomaar wat. Had je wel ervaring?

“Gelukkig wel! Vanaf de opening van het restaurant in 2015 ben ik betrokken geweest. Ik had er eerst een bijbaantje als barman, maar ging al gauw aan de slag in de keuken als afwashulp. Op een gegeven moment waren ze op zoek naar een keukenhulp voor de avonden, waarop ik de afwasborstel gedag zei en een keukenschort mocht dragen. De chefs met wie ik heb samengewerkt in die tijd, hebben me heel wat kneepjes van het vak geleerd. Learning by doing, zeggen ze wel eens. En nu sta ik alweer 2,5 jaar zelf aan het roer.”

Wat heeft jou deze carrièreswitch gebracht zover?

“Ik heb geleerd dat je heel erg ver komt met goede ambitie en hard werken. Zonder diploma’s in het vakgebied sta ik vandaag de dag te koken voor wekelijks honderden gasten, en dat voorbeeld wil ik ook zijn voor ons team. Heb je een goede instelling? Dan geven wij je – diploma of niet – een kans. Daarbij heb ik geleerd dat goede dingen tijd nodig hebben. Het heeft zeker 1,5 jaar geduurd om het restaurant te vormen zoals het vandaag de dag is. Dat vergt geduld, energie, aandacht en liefde, maar levert wel een horecazaak op waar ik vandaag de dag super trots op ben.”

geschreven door: Marieke Klauwers
verschenen in: Bubbelzin #2