4 kenmerken die Roermond zo bijzonder maken

Roermond

Proberen de geschiedenis van Roermond uit te leggen op één klein A4’tje: onbegonnen werk. De stad kent namelijk een rijke geschiedenis, waardoor het onmogelijk is om alles te belichten. Tóch zijn er kenmerken die niet alleen leuk zijn om te weten, maar ook nog eens jouw bezoek aan Roermond memorabel kunnen maken. Want door een klein duikje te nemen in de feiten en gebeurtenissen die Roermond zo bijzonder maken, leer je de stad van een hele andere kant kennen!

1. Roermond als handelsstad

Dankzij de scheepvaart op de Maas werd de stad in 1441 lid van de Hanze, waarmee Roermond een belangrijke handelsstad werd. Die invloeden zijn nog steeds te zien in de binnenstad. De beroepen en activiteiten die destijds plaatsvonden of werden uitgeoefend, zie je nog altijd terug in de straatnamen: Schoenmakersstraat, Varkensmarkt en – jawel – de Bakkerstraat.

2. Trots op Sint-Christoffel

Vandaag de dag is het – meestal – een feestje om te mogen reizen, maar in de middeleeuwen was het erg gevaarlijk. Om die reden werd er vroeger gebeden tot de heilige Christoffel, de patroonheilige van de reizigers en pelgrims. Roermond heeft als enige van de wereld een Sint-Christoffelkathedraal, een prachtige monumentale kerk met een toren van ruim 80 meter hoog. Bovenop die toren staat een groot gouden beeld van Christoffel met Christus op zijn schouder. De inwoners van Roermond zijn er trots op, en noemen het beeld ook wel ‘Sjtuf’.

3. Het nalatenschap van dr. Pierre Cuypers

Roermond kent een aantal bekende Roermondenaren, maar de beroemdste is toch wel architect dr. Pierre Cuypers. Zijn meest bekende werken in Nederland kennen we allemaal: het Rijksmuseum, het Centraal Station van Amsterdam en de troon in de Haagse Ridderzaal. Ook in Roermond heeft hij – uiteraard – zijn stempel gedrukt. Denk bijvoorbeeld aan de sierlijke Kiosk op het Munsterplein, de Munsterkerk en het Cuypershuis. Dat laatste is de voormalig woon- en werkplaats van de architect, en vandaag de dag een fantastisch museum.

4. De ‘putbeelden’ van Roermond

Vroeger waren waterputten van levensbelang voor de bevolking van Roermond. Ze werden gebruikt om te wassen, te koken, bier te brouwen en branden te blussen. Elke waterput kreeg een heilige toegewezen om de put te beschermen, en diezelfde heiligen werden dan  vereeuwigd met een beeld bij de put. Deze ‘putbeelden’ werden in een nis geplaatst in een muur dichtbij de waterplaats, en tegenwoordig zijn er zo’n 30 terug te vinden in de binnenstad. Leuk om te weten: aan de voorkant van ons restaurant is zo’n putbeeld te zien!

Je bent misschien as we speak in Roermond, en daarmee dus in de gelegenheid om de stad beter te leren kennen! Beklim de toren van de Sint-Christoffelkathedraal, bezoek het Cuypershuis, boek een stadswandeling of struin door de gezellige straten van de stad. Ga er in elk geval op uit, want er valt genoeg te ontdekken!

geschreven door: Marieke Klauwers