Waar komen asperges vandaan?

Asperges zit bij een Limburger in het DNA, daar ben ik van overtuigd. We zijn hartstikke trots op ‘ons’ witte goud. Het is bijna jammer te noemen dat het aspergeseizoen maar relatief kort is: officieel loopt het aspergeseizoen vanaf half april t/m half juni. In die twee maanden genieten we als Limburgers dan ook volop van de groente, en vind je ze in bijna elk restaurant terug op de kaart. Er gaat echter nog veel meer schuil achter deze koningin van de groenten dan alleen maar de smaak. Tijd om even terug te gaan in de tijd!
Geschiedenis van de asperges
Het voelt wellicht alsof asperges sinds jaar en dag horen bij het Limburgse erfgoed, maar dat is niet helemaal waar. De asperge an sich staat al ruim 5000 jaar bekend als groente, maar de Nederlandse aspergecultuur is nog relatief nieuw. Asperges komen oorspronkelijk uit het gebied rondom het huidige Irak en Iran. Door de eeuwen heen heeft de groente flink wat kilometers afgelegd via Italië en Frankrijk, om uiteindelijk in de 18e eeuw in Nederland te aarden. Letterlijk én figuurlijk. Na de Tweede Wereldoorlog werd de aspergeteelt grootschalig opgepakt, waarbij Limburg hét centrum werd. In Limburg genieten we dus pas zo’n 100 jaar van dit witte goud, waarbij je ziet dat aspergeteelt meegroeit met alle generaties in de familie.
Hoe wordt asperges gestoken?
Denk je aan asperges, dan denk je ongetwijfeld ook aan de karakteristieke heuveltjes die je tegenkomt op het Limburgse platteland. Deze aspergebedden zijn er voor een reden: door heuveltjes te ploegen over de aspergeplanten, kunnen asperges makkelijker groeien en beter worden afgestoken. En geloof me: het steken is een arbeidsintensief proces. Bij elk barstje in de aarde moet de aspergesteker direct aan de slag. Er wordt een sleufje van 10 tot 15 centimeter rondom de asperges gegraven, waardoor deze bloot komt te liggen. Met een speciaal mes wordt vervolgens de stengel afgesneden. Daarna wordt deze sleuf gelijk gedicht, en het heuveltje hersteld. Na het steken worden asperges – die er in alle soorten en maten zijn – gesorteerd en verkocht. Wil je weten of je écht verse asperges te pakken hebt? Wrijf dan twee asperges stevig tegen elkaar aan. Als ze piepen – ofwel ‘knisperen – dan weet je dat je super verse asperges te pakken hebt.
Hoe maak je asperges klaar?
Genoeg achtergrond info: uiteindelijk is het pas écht feest als ze op je bord liggen! Koken met asperges is helemaal niet moeilijk, maar kost wel wat werk: elke asperges schil je namelijk met een dunschiller. Om dat wat gemakkelijker te maken, adviseren we om ze een half uur voordat je ze gaat schillen in koud water te leggen. Wil je asperges verwerken in een soep of crème? Let dan op welk gedeelte je van de asperges gebruikt. De voet en de schillen van een asperge zijn bitter van smaak, omdat deze namelijk het dichtst in contact staan met de wortel. De kopjes van de asperges daarentegen zijn heerlijk zacht en rond van smaak: om die reden maken wij onze aspergesoep alleen met de kopjes.
Genoeg verteld, tijd om te proeven. Zolang het seizoen loopt, hebben wij een speciaal aspergemenu op de kaart staan. Voor als je het échte Limburg wil ervaren!