Alles over de wereld van rosé

hoe-wordt-rose-gemaakt

“Mix een beetje rode en witte wijn met elkaar, en voilà: je krijgt rosé!”. Misschien was dat ook jouw opvatting over deze wijn, maar the proof is in the pudding. Wijnen met elkaar mixen is super creatief, maar ziet er alles behalve rosé uit én het smaakt ook nog eens voor geen meter. Nee, het proces van rosé maken is – net als bij alle wijn – een ambachtelijk proces en misschien wel een van de moeilijkste productiemethoden. Ik leg je er alles over uit!

Waar komt de kleur vandaan?

Laten we beginnen bij het meest kenmerkende karakter van rosé: de kleur. Die ontstaat dankzij kleurstoffen in de schillen van blauwe druiven. Zodra de schillen mee-gisten met wijn, geven ze kleur af aan het druivensap. Bij rode wijn gisten de schillen een zeer lange tijd, maar bij rosé worden de schillen maar heel kort aan het proces toegevoegd. Met als resultaat: een (zacht) roze kleur. 

Toch zijn we er daarmee nog niet: je hebt namelijk heel veel variaties qua rosé kleuren. Bij donkere rosé wijnen worden de schillen langer geweekt met het druivensap. Een wijnmaker kan er ook voor kiezen om druiven langer te persen, om zo meer kleurstof te laten vrijkomen. Bij een lichte rosé gebeurt – je raadt het al – precies het tegenovergestelde. De kleur van rosé zeggen overigens niets over de smaak of kwaliteit: het is echt een fabeltje dat een lichte rosé per definitie beter is dan een donkere rosé. We zien wél steeds vaker dat de wijnen lichter van kleur worden – de zogenoemde ‘blush rosé’. Dat komt omdat rosé gevoelig is voor trends: wijnboeren houden daar in zekere mate rekening mee bij de productie ervan. 

Welke smaak is kenmerkend voor rosé?

De uiteindelijke stijl en smaak hangt helemaal af van de druivensoort, de productiemethode en de regio waar de wijn wordt geproduceerd. In principe kan vrijwel elke rode druivensoort gebruikt worden, en ligt het er helemaal aan welke stijl de wijnmaker in gedachte heeft. Rosé van Grenache-druiven staat bijvoorbeeld bekend om hele frisse aroma’s zoals aardbei en watermeloen, terwijl de Pinot Noir-druiven juist kersen- en frambozenaroma’s creëren. Benieuwd wat bij jou past? Dan kun je beter naar de wijnregio kijken!

Rosé uit de Provence, Frankrijk

Misschien wel de meest toonaangevende regio als het gaat om rosé. Provence-rosé’s zijn licht van kleur en zeer droog van smaak. Onze Gris Blanc komt daar het meeste bij in de buurt: droog en fris, met tinten van perzik, meloen en citrus. 

Rosé uit Spanje

Houd je van vollere wijnen? Dan passen de Spaanse rosé’s wat meer bij jou. Door het warme klimaat krijgen de wijnen een
levendig en vol karakter. Net wat meer body, en aroma’s van rode bes, framboos en aardbei. Super smaakvol!

Rosé uit Italië

Italiaanse rosé’s hebben over het algemeen een uitgebalanceerde zuurgraad en een elegante structuur. Onze rosé van deze zomer komt uit Italië en is heerlijk fruitig, soepel en verfrissend. Een aanrader!

Er valt nog veel meer te vertellen, maar nog leuker – en lekkerder! – is het om gewoon zelf te proeven. Lopen de temperaturen op en wil je eens iets anders dan een cocktail? Start dan je avond met een ijskoud glas rosé. Genieten gegarandeerd!